Κόκκινοι φάκελοι… βόμβα σε αυτοκίνητο διαιτητή… Προεδρική παρέμβαση… αποχή διαιτητών και στον «αέρα» το Κυπριακό Ποδόσφαιρο! Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει συμβεί στο Ελλάντα, οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να σκαρώσουμε τα παρολάκια μας με επιλογές από τις πιο αξιόπιστες διοργανώσεις του γλόμπου.
Υπό κανονικές συνθήκες, το μόνο που χτυπάει στο μάτι από την επονομαζόμενη Σούπερλιγκ, είναι ο υπερβολικός φαβοριτισμός του ΠΑΟ στην ανεβασμένη Ξάνθη, με δεδομένες τις πολύ σημαντικές απουσίες των “πράσινων” και το προπονητικό ισοζύγιο Παράσχου-Δωνη που προοιωνίζουν ένα πολύ κλειστό ματς, με μοιρασμένες πιθανότητες, αν όχι υπέρ των “ακριτών” (ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικά φτωχός στην παραγωγή φάσεων, με λιγότερο από ένα γκολ ανά παιχνίδι και μάλιστα τα μισά με πέναλτι – εξαιρουμένου του 3-0 με τον Πανιώνιο, είναι διαιτητής και ο Φωτιάς οπότε πέναλτι γιοκ κοκ).
Στην Ξάνθη όμως καίγονται για τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσουν τη Δευτέρα στην επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, για τη μεταβίβαση των μετοχών της τον περασμένο Μάρτιο, η οποία φαίνεται πως έγινε χωρίς την έγκριση της. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η κατάληξη της ιστορίας με τον “οικείο” τύπο να λανσάρει ήδη μια “rationale” υπεράσπισης που πατάει γερά στις προαιώνιες βαλκανικές μας ρίζες, περί διάκρισης μεταξύ παράβασης ουσίας και τυπολατρικής εφαρμογής του νόμου.

Κατέρρευσε η απόδοση του άσσου του Απόλλωνα Λάρισας, κάτι που αγωνιστικά δεν στέκει καθόλου (σε σαφώς καλύτερη κατάσταση και πιο ομάδα ο Καραϊσκάκης τη στιγμή που η λαρισινή ομάδα ταξίδεψε μεσοβδόμαδα στην Κύπρο για να δώσει φιλικό με την …Ουίπεστ) και το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι κάποιοι είχαν ήδη πονηρούς συνειρμούς ένεκα της επιστροφής του γνωστού λαμόγιου ελληνογερμανού μάνατζερ Νίκου Καγιούλη (αλήθεια, που βρίσκονται σήμερα Ηρακλής και Αήττητος Σπάτων;) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς συμφώνησε να αγοράσει την ομάδα της Άρτας. Εντούτοις, η συμφωνία πρέπει να περάσει και από την περιώνυμη επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και μέχρι τότε, θα έδινα μεγαλύτερη έμφαση στο αγωνιστικό σκέλος…

Τη Δευτέρα τα βαθμολογικά άνετα, αλλά καταπονημένα (ειδικά ψυχολογικά) από τον αποκλεισμό στο κύπελλο Γιάννινα, υποδέχονται τον εξαιρετικά ανεβασμένο (με Αντωνίου) Λεβαδειακό που στα τελευταία του εκτός έδρας, κέρδισε πανάξια στη Ριζούπολη, ήταν καλύτερος αλλά άστοχος στα Χανιά και έπαιξε σχεδόν μονότερμα τη Δόξα στη Δράμα.
Ο Ιωνικός (όσο κι αν σπρώχνεται από τίγρεις και κοράκια) δεν μπορεί να κερδίσει τον Θεσπρωτό στη Νίκαια, αλλά ο μπουκ μας λέει ότι θα βγάλει διπλό στην πολύ δυνατή Ιεράπετρα με την οποία έχει αρκετά προηγούμενα από πέρυσι στη Γ΄Εθνική.

Φτάνει η καλή εμφάνιση των τριών “Ολλανδών” νέων παικτών της Καλαμάτας στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” για να σταματήσει η ανεπανάληπτη κατρακύλα και να δικαιολογηθούν οι extreme αποδόσεις στην οριακή αναμέτρηση με τη φορμαρισμένη Νίκη Βόλου του Στάικου Βεργέτη;
Διαφωνώ κάθετα με το σετ αποδόσεων στο Ολυμπιακός Βόλου – Τρίκαλα, το οποίο θα έπρεπε να είναι ανάποδα. Σε αγωνιστική κάμψη τα Τρίκαλα, με απρόσμενη εντός ήττα από Διαγόρα και καθαρή ήττα στο Βόλο από τη Νίκη, συν τη μεσοβδόμαδα καταπόνηση/απογοήτευση από το κύπελλο. Δείχνει να έχει τη συνταγή ο πολύ ενισχυμένος μεταγραφικά Ολυμπιακός Βόλου που έχει πια στη διάθεση του και την “εργαλειοθήκη” του Σούλη (ένας είναι ο Σούλης…)

Εφτά δυνατές μεταγραφές και ντεμπούτο του εξαιρετικού προπονητή Μάγγου στην Τρίγλια τη στιγμή που η Βέροια έχει τρεις ενδεκαδάτες απουσίες (τιμωρημένοι οι Πολύζος, Μουχάλης, έφυγε ο Ζούρκος).
Μια νέα μεγάλη, κόσμια και υγιής ποδοσφαιρική – κοινωνική δύναμη γεννιέται στην κωμόπολη της Χαλκιδικής με την αρωγή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Τρίγλιας, Στράτου Ευγενίου (εργοστάσιο βιομηχανίας αλεύρων, “Μύλοι Χαλκιδικής” στο οποίο εργάζονται περίπου 250 άτομα, κυρίως από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή!) και σύσσωμη τη διοίκηση να έχει προσφυγική καταγωγή από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας (στην περιοχή της Προύσας) όπως ανέλυσε στο εξαιρετικό οδοιπορικό του ο Σωτήρης Γεωργούντζος:

“ Φίλε Σωτήρη, έφυγαν δύο καράβια, τότε με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης μας από εκεί με συμπατριώτες, συγχωριανού μας. Το ένα από αυτά, καθώς ο καπετάνιος ήταν από την περιοχή άφησε στον κόσμο εδώ στην Νέα Τρίγλια πλέον, στην Χαλκιδική μας και το άλλο τους πήγε στην Αττική στην Ραφήνα, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει τώρα και η ομάδα της Τργλίας (έτσι τονίζεται εκεί όμως η ομάδα) Ραφήνας. Υπάρχουν πρώτα ξαδέλφια, ακόμη και τώρα, που ο ένας μένει εδώ σε εμάς και ο άλλος στην Αττική, στην Ραφήνα. Φυσικά και έχουμε άριστες σχέσεις με τους εκεί συμπατριώτες μας και βέβαια με την Τριγλία της Ραφήνας…”

Το όνομα Τρίγλια συναντάται στους Βυζαντινούς χρόνους (700 μ.Χ.) και προέρχεται από το ψάρι Τρίγλι που ψάρευαν στον Κιανό κόλπο, ενώ για το ψάρι αυτό γίνεται λόγος και στο «Βίος Λουκούλλου», ρωμαίου στρατηγού, γνωστού καλοφαγά, ο οποίος το προτιμούσε ανυπερθέτως. Το 1914 υπήρξε έτος ξεριζωμού. Οι Τούρκοι με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοι των παράλιων περιοχών βοηθούν τα Ελληνικά και Αγγλικά υποβρύχια που είχαν μπει κρυφά στην Προποντίδα και τα Δαρδανέλια, διατάζουν την εκκένωση της Τρίγλιας. Οι Τριγλιανοί καταφεύγουν στην Προύσα. Το 1918-1919 επέστρεψαν στην Τρίγλια, για να ξαναπάρουν οριστικά το δρόμο της προσφυγιάς τον Αύγουστο του 1922 μετά την κατάρρευση του μετώπου στο στο Εσκί-Σεχίρ…