Το Τζούντο είναι από τα νεαρότερα ολυμπιακά αγωνίσματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες, μόλις το 1964 στους αγώνες που είχαν γίνει ξανά στο Τόκυο. Τότε που οι Ιάπωνες σάρωσαν τα χρυσά μετάλλια στις πέντε από τις έξι κατηγορίες, αλλά εντέλει έμειναν στην ιστορία για την ήττα του πρωταθλητή Ιαπωνίας βαρέων βαρών Ακίο Καμινάνγκα από έναν Ολλανδό ναυτικό που σχεδόν βύθισε τη χώρα σε εθνικό πένθος.
Από τότε στο Τζούντο δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα – παραμένει μακράν το σημαντικότερο άθλημα για τους Ιάπωνες και είναι χαρακτηριστικό ότι σε δέκα από τις 14 κατηγορίες των φετινών αγώνων, οι αθλητές και αθλήτριες τους λογίζονταν σαν τα αδιαφιλονίκητα φαβορί. Ίσως δε να πέρασε μπροστά από τα μάτια σας η περίπτωση των αδερφιών Άμπε που ήδη κέρδισαν τα χρυσά στα 66κ ανδρών και 52κ γυναικών αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας έχει τον τελικό των 73κ ανδρών, με φυσικό φαβορί τον Ιάπωνα Σοχέι Όνο στο 1,40 έναν αθλητή με τρομερό εκτόπισμα στο υποσυνείδητο των αντιπάλων του, ο οποίος όμως έχει επιλέξει να μείνει σχεδόν δύο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης. Και με βάση τη διαμόρφωση της κλήρωσης, το πιθανότερο είναι να βρει στον τελικό τον Κορεάτη Αν Τσανκ-Ριμ, τον μοναδικό από τους συμμετέχοντες που δεν τον φοβάται και τον έχει αντιμετωπίσει στα ίσια στο παρελθόν.
Επί της ουσίας, το 7,50 – 8,50 που προσφέρουν οι εταιρίες τον Κορεάτη, σαν τρίτο φαβορί, είναι αν μη τι άλλο υπερβολικό και κάπου εδώ αξίζει μια παρένθεση, με ένα γενικότερο σχόλιο για το περίπου ταυτόσημο στοιχηματικό προϊόν που μας προσφέρουν οι λογής εταιρίες στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Θα κέρδιζε στον Στίβο ο Διακογιάννης;
Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν ειδικοί που να συνδυάζουν βαθιά αθλητική γνώση σε αθλήματα όπως π.χ. το Τζούντο ή το Μπάντμινγκτον, Στίβο, Κολύμβηση κοκ, μαζί με επαρκή γνώση πιθανοτήτων και δημιουργίας αποδόσεων. Προφανώς δεν υπάρχουν επίσης “big data”, “analytics” και μοντέλα που να παράγουν αποδόσεις αυτόματα – ούτε καν ασιατικές αγορές με χαρτογραφημένους “sharp” παίκτες και συνδικάτα που να «καλιμπράρουν» τις αρχικές αστοχίες των μοντέλων.
Με άλλα λόγια, σε «αυτοτελείς» διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χαρακτηρίζονται από χαμηλής αξιοπιστίας αποδόσεις και σχεδόν νομοτελειακά, από λάθη και ελλιποβαρή «αουτσάιντερ» που μοιάζουν να περιμένουν κάποιον να ανακαλύψει ότι έχουν καλύτερες πιθανότητες από όσο τους έχουν «κοψοράψει» οι μπουκμέικερ – πόσο μάλλον εν καιρώ πανδημίας που κάθε νόρμα (αθλητική και μη), έχει πάει περίπατο…

Η κλασσική παγίδα βέβαια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες (όπως και πάντα στο στοίχημα για οποιοδήποτε σπορ) για τους φιλάθλους που παρακολουθούν με μεράκι και πιθανότατα κατέχουν σε βάθος τα αγαπημένα τους σπορ, είναι να μπερδέψουν τις βούρτσες με τις γκλούτσες και να αυτοαναγορεύονται σαν γκουρού του στοιχήματος. Γιατί το να είσαι π.χ. ο Ματς Βιλάντερ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ικανότητα σου να αξιολογήσεις αποδόσεις Τένις (δηλαδή να εκτιμήσεις πιθανότητες), όπως και το να είσαι παλαίμαχος μπασκετμπολίστας δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνεις από χάντικαπ στο μπάσκετ. Ρωτήστε επίσης και όσους ακολουθούν τις στοιχηματικές συμβουλές του (κάθε) Σωτηρακόπουλου για τα Αγγλικά πρωταθλήματα…
Στο πιο ψηλότερο βουνό
Μετά από αυτό το ευχάριστο «μουσικό διάλειμμα», θα αφήσω εδώ κι άλλο ένα παράδειγμα αουτσάιντερ, πολύ πιο καλοπληρωμένου από τις πραγματικές του πιθανότητες – αυτό του Ελβετού Φλούκιγκερ στην Ποδηλασία, αλλά τι ποδηλασία – “Mountain Biking – Cross-Country” που κάναμε και μικροί! O Φλούκιγκερ (7,50) μαζί με τον συμπατριώτη του Νίνο Σούρτερ (10,00) συνθέτουν ένα πολύ αξιόμαχο δίδυμο που θα χτυπήσει στα ίσια τον πολυδιαφημισμένο Ολλανδό Φαν Ντερ Πόελ.
Σε ένα σιρκουί που δεν ευνοεί το μεγάλο του δέμας, ο Ολλανδός δεν είναι ανίκητος και δεδομένου του πρόσφατου τραυματισμού (χρειάστηκε χειρουργείο στις 31/5) του δεύτερου – για τους μπουκ – φαβορί Πίντκοκ που οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα έχει προλάβει να επανέλθει στα απαιτούμενα επίπεδα φυσικής κατάστασης, προκύπτει ξεκάθαρη στοιχηματική αξία στις αποδόσεις των δύο Ελβετών.

Κατά τα άλλα, η σημερινή μέρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε πληθώρα αθλημάτων, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός – σημειώνω απλά δύο ματσάρες σε ομαδικά αθλήματα, χωρίς απαραίτητα στοιχηματικό ενδιαφέρον.
Στο Μπάσκετ, έχουμε την αναμέτρηση της πολλά υποσχόμενης Σλοβενίας που με ατραξιόν το φαινόμενο Λούκα Ντόνσιτς θα δοκιμαστεί κόντρα στην πάντα υπολογίσιμη Αργεντινή (που μεταξύ μας, σαν να την υποτιμούν οι αποδόσεις – όπως θα μου πείτε βέβαια, σε κάθε μεγάλη διοργάνωση…)
Στο δε τουρνουά το Βόλεϊ, έχουμε την γιγαντομαχία ΗΠΑ – Ρωσία, όπου μετά την ομολογουμένως φανταστική εμφάνιση των ΗΠΑ κόντρα στη Γαλλία (σε αποδόσεις αουτσάιντερ), λογίζονται αυτή τη φορά σαν φαβορί κόντρα στους Ρώσους. Μάλλον υπερβολική εκτίμηση σε ένα παιχνίδι, «ο ορισμός του 50-50», αλλά και πάλι, τέτοια ματς αξίζει να τα παρακολουθείς και να τα απολαμβάνεις, ανόθευτα από το μικρόβιο του πονταρίσματος…